Könyvajánló

  • Hogyan táplálkozzunk egészségesen, de mégis hétköznapi egyszerűséggel?
  • Miért sikertelen az ezidáig alkalmazott fogyókúrás módszerek többsége, ami visszahízással végződik?
  • Hogyan élhetünk 40 felett is teljes és sugárzó életet?
  • Hogyan nyerhetjük vissza formáinkat szülés után?
  • Hogyan siethet a lélek a test segítségére, és viszont?
További részletek
Megrendelhető: 2000ft + postaköltség
dlugosi@t-online.hu

Publikációk


Publikációk

Fogyás, zsírégetés


Zsír - lexikon

1. A zsír A növényi és állati szövetekben egyaránt megtalálható lipidek szerkezetileg eltérő anyagok. Közös tulajdonságuk, hogy vízben nem vagy alig, szerves oldószerekben jól oldódnak. A szervezetben lévő zsírok egy része - így a koleszterin és a foszfolipidek - a sejtmembránok nélkülözhetetlen elemei. A lipidek egy másik része - zömmel triglicerid formájában - a zsírraktárakban van. 2. Zsíranyagcsere: Kémiailag különböző anyagoknak, a lipideknek az állati és emberi szervezetben történő átalakulása. A táplálékkal a bélbe jutva a zsírok először epesavakkal és származékaikkal keverednek, majd emésztésük a lipázok hatására indul meg. A zsírsavak a sejtekben oxidatív úton bomlanak tovább. A zsír- és szénhidrátanyagcsere egymással összekapcsolódik, mivel azok a zsírok amelyek nem bomlanak le teljesen, újra zsírsavvá ill. szénhidráttá alakulhatnak, ugyanígy a szénhidrátok is alakulhatnak zsírokká a szervezetben ( pl. sertés hízlalás kukoricával). A zsíranyagcserében központi szerepe van a májnak. 3. Az étkezési zsírok fajtái - telített zsírsavak : főként állati származékok, kivéve a kókuszzsír - egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak : főként növényi származékok, kivéve a halolaj

Minden zsírfélénél hevítéskor egy bizonyos hőfokon teljes bomlás következik be, ilyenkor toxikus anyagok termelődnek.

Sertésszír : szobahőmérsékleten szilárd, telített zsírsav tartalma nagyobb, mint a telítetlen Baromfizsír: több telítetlen zsírsavat tartalmaz mint a sertészsír, ezért kevésbé szilárd Vaj : telített zsírsav tartalma nagyobb, mint a telítetlen, viszont több esszenciális zsírsavat tartalmaz, mint más állati eredetű zsiradék Növényi olajok : esszenciális zsírsavtartalma jelentős Olivaolaj : egyszeresen telítetlen olajsavban gazdag, koleszterin csökkentő hatása van Margarinok : olajokból, hidrogénezés útján keményítik, telített zsírsav tartalma nagyobb mint az olajoké Halolaj : a tengeri halak olajára jellemző, hogy főleg többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, pl. omega3.

Jelentősége a szervezet számára : - zsírban oldódó vitaminok ( A, D, E, K ) hasznosulása - esszenciális ( teljes értékű ) zsírsavak ( F vitamin ) : a szervezet nem képes előállítani, táplálékkal visszük be. - fontos energiaforrás


Javasolt zsiradékok : növényi olajok ( hidegen sajtolt) - főleg olivaolaj, tökmagolaj, lenmag- olaj (omega 3), halolaj (omega 3)

4. Mennyi zsír szükséges a testünkben ? Testzsírszázalék A testtömegben a zsír %-os aránya. Természetesen ez nem mind az, amit le kell fogynunk, hiszen a zsigerekben és az izomrostok között is található zsír. Ennek a mérésére a két legelterjedtebb módszer: 1. Bőrredő mérés – meghatározott helyeken egy erre szolgáló eszközzel ( kaliper ) és ezekből az adatokból számítják ki a testzsírszázalékot. 2. Elemmel működő mérőeszköz, használata gyors és egyszerű. Természetesen a testzsírszázalék is egyénileg változó, függ a nemtől, kortól, örökletes tényezőktől stb. A lényege inkább az, hogy ha mindig ugyan úgy történik a mérés, az egyéni változásokat tükrözi hitelesen. Viszonyításként néhány érték: Férfiak: 0-5% - létfontosságú zsír 5-13% - sportolók 10 – 18% - optimális fittség 20 – 25% - túlsúly 25 % fölött - krónikus elhízás Nők: 0 – 10% - létfontosságú zsír 10 – 15% - sportolók 14 – 20% - optimális fittség 20 – 25% - átlagos 26 – 35% - túlsúly 35% fölött - krónikus elhízás

5. Mennyi zsír szükséges a táplálkozásunkban A napi zsírbevitel ne haladja meg a napi energiabevitel 25 %-át, de ez a fölső határ! Fogyókúránál ezt az értéket célszerű 15 – 20 %-ra csökkenteni, figyelembe véve az étrend összeállításánál a rejtett zsiradékokat.

6. A „háj„ definíciója Zsírszövet: a kötőszövetek egyik formája; olyan retikulumsejtekből áll, melyekben zsírcseppek rakódtak le. A zsírcseppek egyetlen nagy cseppé folyva össze, a sejtmagot a sejt szélére szorítják és lelapítják. Zsírszövet található a bőr és a savas hártyák alatt, a bélfodorban, a csontvelőben az izmok kötőszövetében stb. Kóros felszaporodását elhízásnak nevezik. 7. Lélek és túlsúly - ??go anyaga


8. Fogyás – táplálkozási tényezők : Az étkezéssel bevitt zsírmennyiség csökkentése – összehasonlító táblázat Amennyiben fogyni akarunk, törekedni kell rá, hogy az elfogyasztott zsír mennyiségét jelentősen korlátozzuk, atáplálékkal bevitt zsírok pedig elsősorban egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazzanak. Elsősorban hidegen sajtolt olajokat salátára,( pl. oliva-, tökmag-m, csíraolajok), tengeri herkentyűket ( omega3 zsírsav) fogyasszunk. Húsokból a szárnyast részesítsük előnyben, természetesen bőr nélkül. Segítségként íme egy összehasonlító táblázat néhány legkedveltebb élelmiszer zsírtartalmáról: ZS??ROS SOV??NY TERMÉK/ 100g ZS??R % TERMÉK/ 100g ZS??R % zsúrkenyér 10 Bakonyi barna kenyér 0,8 Diós tekercs (kelt) 26 Vizes zsemle 0,7 dió 57 Friss kókuszdió 37 földimogyoró 47,2 gesztenye 1,5 Főtt császárhús 65 baromfivirsli 13 tepertő 83,2 pulykajava 1,5 margarin 79 vajkrém 40 téliszalámi 46,1 gépsonka 7,1 kenőmájas 30 Párizsi, krinolin,szafaládé 18,2 sertésdagadó 42 csirkemell 1 sertéslapocka 23,9 rák 0,8 Hízott liba 35 Marhahús bélszín 4,4 birka 26,4 borjú 4,5 Tejföl 20% 20 % Joghurt gyümölcsös 2 Tejföl 12% 12% Kefir sovány 0,1 Tejszín, hab 30 Zsírszegény tej 0,1 Tehéntúró zsíros 12,2 Tehéntúró sovány 0,5 Túró Rudi 18,2 Mazsolás, vaníliás krémtúró 8,8 Trappista sajt 28,1 Tolnai sovány sajt 10 Parmezán, Ementáli, Pannónia sajt 29 Túra sovány sajt 8,4 Márványsajt 45 Fokhagymás, köményes sajt 10 Mogyorós tejcsokoládé 45,6 Konyakos meggy 17,4 Töltött ostya 30 Háztartási keksz 6,8 Tejes jégkrém 17,7 Citrom fagylalt 0 Dr. Bíró – Dr. Lindner: Tápanyagtáblázat


9. Fogyás – testmozgással Zsírégető edzés A szervezet elsődleges energiaforrása a szénhidrát ( vércukor, izomglikogén ), ezért az edzés első 20-30 percében ehhez nyúl. Akkor tudunk hatásos zsírégető edzést végezni, ha nem túl magas pulzusszám mellett – pl. kocogás, erőteljes gyaloglás mellett még tudunk beszélgetni – 30 percet meghaladó edzést végzünk. Fokozatosan emelve az időt, 50-60 percet érjünk el. Ekkor van ideje a szervezetünknek arra, hogy elegendő oxigént vehessen fel a zsír elégetéséhez. Ha heti 3-5 alkalommal végzünk ilyen edzést, ezzel az alapanyagcserénket is gyorsítjuk. Zsírégető sportok: alacsony intenzitású aerobik, gyaloglás, kocogás, hegymászás, kerékpározás, sí, stb. Pulzus célzónák Pulzus : a szív percenkénti ütésszáma. Jól kitapintható a csukló belső felén, vagy a nyaki ütőéren Mint a zsírégető edzésnél már utaltunk rá, nem mindegy, hogy milyen edzésen milyen pulzusszámon dolgozunk. Fontos tudni, hogy a pulzusszámot befolyásolja a nem, a kor, a testsúly, az edzettségi állapot és a pillanatnyi egészségi állapot, valamint genetikai tényezők. Ebből következik, hogy minden embernél más, sőt más –más időszakokban sem egyformán reagálunk a terhelésre. Az edzett embernek nagy intervallumban mozog a pulzusa, pl. nyugalmi pulzus: 55 BPM (Beat per Minute), maximális pulzus 190 BPM. Az edzetlennél ez a tartomány lehet pl. 75 – 150 BPM. A nyugalmi pulzust lehetőleg reggel ébredés után mérjük, mielőtt felkelnénk. 3-4 nap átlaga már elég pontos adat. A max. pulzushoz meg ne próbáljuk magunkat a maximumig kihajtani, ezt a következő módon számolhatjuk ki: 220- az életkor.( Edzetteknél ez a képlet kábé 80 %-nak felel meg!) A zsírégető pulzus célzóna: A max pulzus 60-70%-a. Tehát: 220 – az életkor x 0,65. Ez a max pulzusnak a 65%-a. ??llóképesség fejlesztő pulzus célzóna : a max. pulzus 80-90%-a. Tehát: 220- az életkor x 0.85. Ez a max. pulzus 85%-a.

10. Tartós fogyás : a szervezet átkódolása komplex programmal Ne higgyünk a csodafogyókúrákban! - 10kg fogyás 3 hét alatt – csak csokoládéval : NEM IGAZ ! - pulzáló öv a hasunkon tévézés és nassolás közben : NEM IGAZ ! - 10 kg fogyás kenőccsel : MEM IGAZ ! – és még folytathatnánk a sort! Tudomásul kell venni, hogy TARTÓS súlycsökkenés kizárólag életre szóló életmód váltással érhető el ! - Koplalás és drasztikus diéták helyett napi ötszöri étkezés. Ez egyenletes, gyors égetésre ösztönzi a szervezetet. - Soha ne csökkentsük a napi kalória mennyiséget az alapanyagcsere értéke alá! Ez nőknél kb. 1300kcal. Ha ennél kevesebb, biztos, hogy takarékra áll a szervezet és indul a jojó –effektus! - Kb. 1500 – 1600 kcal öt étkezésre elosztva – ez az ideális és betartható hosszú távon is ! - Mínusz 200 – 400 kalóriát jelent alkalmanként a heti 3-5 alkalommal végzett aerob , zsírégető edzés. De ennél is fontosabb, hogy a rendszeres testmozgás is gyorsítja az anyagcserét ! - Fogyasszunk rostban gazdag élelmiszereket: zöldségek, gyümölcsük, müzlik, teljes őrlésű lisztből készült pékáru. Ezeknek nagy a telítőértéke, valamint a rostok a zsírokat is megkötik és gyorsítják a kiürülésüket a szervezetből. - Erősítsük izmainkat! Az izomtömeg fenntartása nyugalmi állapotban is több kalóriát igényel mint a zsír. - Ne legyünk türelmetlenek! A szervezet átkódolása, az anyagcsere tartós felgyorsítása hosszú időt vesz igénybe. - Az új életmód az egész közérzetünkre, egészségünkre is pozitív hatással van. Ezért ez nem egy 3 hetes project, hanem egész életre szóló! Minden drasztikus, hosszú távon betarthatatlan módszer kudarcra van ítélve! - Kerüljük a végleteket!



Új utakon a kövértől az ideális testsúlyig

Nehéz a csontom. Mindenért a hormonok a felelősek. A génjeim áldozata vagyok, ezért van rajtam a súlyfelesleg. Ismerősen cseng? Testünk összetétele, szervezetünk működése az ősember vadász és gyűjtögető korszaka óta semmit sem változott. A testet felépítő 70 billió sejtből a női szervezetben 21,4 milliárd a zsírsejt, amelyek arra várnak, hogy etessük, táplálékhoz juttassuk úgy, mint százezer évvel ezelőtt. A szervezet nincs tekintettel a világ fejlődésére, mert a saját programja változatlan: minden gramm zsiradék, amit azonnal nem használunk fel, elraktározódik a nehéz időkre. ??gy aztán a zsír nem épül le, hanem megvastagodik, főleg a hason, a csípőn, és a fenéken. Szabad út a „jó??zsíroknak A kutatók az étkezés terén sok mindenben nem értenek egyet, de abban igen, hogy a zsír kövérré tesz. De nem mindegyik és nem minden esetben. Egyik oldalon áll az a zsír, amiből a kilók adódnak. A másik oldalon egy ideális energiaraktározó, mely elengedhetetlenül fontos a sejtfal felépülésében, főszereplő a hormonok és egyéb hírvivőanyagok szállításában. A helytelen táplálkozással az egyébként is szép számú zsírsejtek megsokszorozódhatnak, az étkezési zsíroktól pedig a zsírsejtek úgy felfújódnak, mint egy léggömb. A legrosszabb pedig az, hogy egy védekezési mechanizmus révén nem halnak el, és nem is ürülnek ki teljesen. A legújabb teóriák szerint az emberi szervezet rendelkezik egy hardware-rel, ami táplálékfelvételre, túlélésre, zsírraktározásra van beállva. Ugyanakkor van software-je is, ami lehetővé teszi, hogy a régi anyagcsere folyamatokat kijátszhassuk. Nézzük meg hogyan.

Zsírégetés étkezéssel Miért karcsúsít a sokoldalú, változatos étkezés? A sok zsír egészségtelen, de teljesen elhagyni sem lehet. A szervezet és az alak számára is nélkülözhetetlen. Hogyan tartható meg az egyensúly? A zsír olykor annyira jól esik, főleg ha csokoládénak hívják. Ha felhagynánk a csokievéssel, akár hat kilóval is kevesebbet nyomhatnánk. Ne együnk tehát se csokit, se zsíradékot? Csak azt ne! A zsírnak ugyanis bizonyos korlátok között, több jó oldala is van. Először is: optimálisan emeli ki az ízeket, hízeleg a szájpadlásnak. Ha a lekvár alá nem kenünk vajat, salátára nem öntünk olívaolajat, ízetlenebbnek érezzük. Másodszor: a zsír magasan koncentrált energiaforrás és a zsírban oldódó vitaminokat : A, D, E, és K eljuttatja a vérkeringésbe. Csak zsír segítségével képes a szervezet beépíteni a D vitamint és a kálciumot., melyre a csontozatnak szüksége van. Közreműködésével lesz a karotinból a szemnek fontos A vitamin, melynek rákos sejteket pusztító hatása közismert. A lényeg, hogy milyen zsírokat eszünk? A kutatók véleménye megegyezik abban, hogy fogyni csak a zsírokkal együtt lehet! Ezalatt az egészséges zsírok értendők, amelyek omega zsírsavat tartalmaznak. Gyorsan és tartósan telítenek, megfékezik az éhségrohamokat. Ezt a csapatot a növényi olajok vezetik (sütéshez repceolaj, salátákhoz dió- vagy lenolaj), fontos még a hal (lazac, makréla, hering), mellette pedig sok gyümölcs és zöldség (a szeder félék, az uborka, a spenót). A szabály tehát a jó zsírok fogyasztásának növelése, és a fölöslegesek korlátozása. Tippek: - Szükséges a vaj a szalámis zsömlébe? Felesleges. A szalámi önmagában elegendő zsírt tartalmaz, ami az ízt kiemeli. (Persze még jobb a sonka)Mustár vagy egy salátalevél a szalámi alá szaftosabbá teszik a vaj nélküli zsömlét, és mindkettő zsírmentes. - A helyesen adagolt olaj. Ha spray-ként szórjuk a serpenyőre, hajszálvékonyan terül szét rajta. Ne döntsük meg az üveget háromszor is, ha a salátára locsolunk belőle. Egyszer bőven elég. - Fele-fele. A majonézhez a tejföl felét helyettesítsük joghurttal, és a csöben sütésnél a sajt felét zsemlemorzsával. A besűrítésnél a zsírszegény tej szinte ugyanolyan hatású, mint a tejszín. A tejszín felét egyébként kiválthatjuk felvert tojásfehérjével is, ami alig befolyásolja az ízt. - Bátran cserélni. Lásd az összehasonlító táblázatunkat! Kevesebb a zsír az enyhén keserű csokiban, mint a mogyorósban vagy a mokkásban, vagy a tojásmentes tésztában, mint a hagyományosban, és a zöldséges pizzában, mint a sonkásban.


Vizsgáznak a zsírégetők Valóban léteznek olyan szerek, melyek segítik a szervezetet a zsír lebontásában. De nem minden igaz abból, amit hallunk róluk. Spárgatabletta: aszparagin savat tartalmaz, mely ajánlott a fogyáshoz. De: ennek a savnak vízhajtó hatása van, és a zsírégetéshez nincs semmi köze. Algakészítmények és teák: hasonlóan az aszparaginhoz hasznos a szervezet átmosásához, vízhajtó, salaktalanító hatású, de zsírégető hatása erősen vitatott. Chilipaprika: a benne lévő erős anyagot capsaicinnek hívják, ami szinte felforrósítja a szervezetet . Ez a „tűz?? valóban alkalmas arra, hogy lökést adjon a zsírégetésnek. Tehát, aki bírja, fűszerezze ételeit chilivel. A taiföldiek és az indiaiak is szívesen használják az erőset. Epebetegeknek tilos! Kávé:

a benne lévő koffein beindítja a zsírégetésért felelős enzimet. De nem a kávé segítségével kell soványra inni magunkat. Egy-két csésze hosszúkávé reggelire, egy ebéd után elég a kívánt hatás kiváltásához.

Vörösbor:

a csekély mennyiségben fogyasztott vörösborban lévő alkohol fékezi a zsírfelvételt. Egy fél pohár naponta tökéletesen elegendő. Ne feledkezzünk meg a kalóriaértékéről sem, pontosan 72.

Zöldtea: napi négy csésze felfokozza a zsírégetést, aki nem szereti, próbálkozzon a teakivonattal. Friss ananász : Zsírégető hatása közismert

Az ideálmenü: burn-rate-diet Erre az új, Amerikából származó diétára esküsznek a sztárok: a célja, hogy az étkezés hatására a szervezet fitt marad, a sportban lehetővé teszi, hogy izom épüljön fel, és optimálisan égeti a zsírt. A legfontosabb szabály, hogy az étkezések között nem telhet el több 3-4 óránál, és a táplálékot ideálisan kell elosztani az étkezések között. 7.0 A szervezet cukorból alultáplált, az izmoknak táplálékra van szüksége, de gyorsan. Ilyenkor csak a szénhidrátok égnek el gyorsan. Ideális a zsír, fehérje és szénhidrát keveréke. Ajánlat: 1. teljeskiőrlésű zsömle sonkával és sajttal, 2.két lágy tojás sonkával 3. túró és gyümölcs. 10.00 gyümölcs, 12.30 A szénhidrát és a ballasztanyag a fontos, hogy gyorsan oltsa az éhséget. Ezt egészíti ki a fehérje, mint energiaforrás és végül jön még egy-két szem gyümölcs. Ajánlat: 1. zöldségleves, saláta csirkemell darabokkal, 2. tonhalas szendvics, 3.tésztafelfújt. 16.30 Ha két órán belül vacsorázunk, délutánra elég egy szénhidrát snack (zsömle, keksz). Csak órák múlva tudunk újra enni? Akkor egy kis zsírt és fehérjét is hozzá kell vennünk kevéske sajt, joghurt vagy egy pohár tej formájában. 19.30 Ideális a hármas kombináció: fehérje, szénhidrát és zsír. Ajánlat: 1. tészta rákkal és salátával, 2. pulykasült burgonyával és zöldséggel, 3. wokban készült zöldség, rizs, mogyoró félék, tofu. Ezután az összeállítás után biztosan később nem jut eszünkbe a nassolás. Vigyázat: mindenből mértékkel!

Tűz vagy parázs? Jó tudni, hogy jó vagy rossz ételhasznosítók vagyunk-e? A rossz felhasználó annyit ehet, amennyit akar, soha nem hízik meg. Ez a lakosság általában 10 %-a. Aki jó ételhasznosító, annak a szervezete örökösen takarékon dolgozik. ??k kövérek lesznek, pedig alig esznek. A karcsú gyorségetők: - sok energiát adnak le kifelé, tehát gyakran meleg a bőrük, - nyugtalanabbak, a többi embernél, hintáznak a székkel, dobolnak az ujjaikkal, ezzel a sok apró mozgással is kalóriát égetnek, - gyakran idegenkednek a zsíros étkektől.

A teltkarcsú lassan égetők: - bár a kalóriát tekintve nem esznek többet, mint mások, de szívesebben nyúlnak a zsírtartalmú élelmiszerek, mint a szénhidrátok után, - nem jelent problémát a számukra órákon át ülni a tv előtt, bár egyébként sportolnak, - sokat szenvednek a lassú emésztésük miatt.

Zsírégetés mozgással Aki fogyni szeretne, annak kitartásra van szüksége minden tekintetben. Izom tényező: Aki az izmait erősíti, aktiválja az anyagcseréjét és az energia felhasználást, miközben fogyasztja a zsírsejteket is. Mivel új izmok keletkeznek, megnő a szervezet energiafelhasználása. Ha a zsírégetést turbóra akarjuk kapcsolni, olyan gyakorlatokat válasszunk, melyek több izomcsoportot is foglalkoztatnak egyszerre. Testbedobás tényező: Az erőgépek használata jó eredményt hozhat, de hatékonyabb, ha a gyakorlatok a saját testtömegre, vagy a kézi súlyzókra épülnek. Ilyen esetben az izmok jobban megfeszülnek, ami szuper a zsírleépítés szempontjából. Időzítés tényező: ??llóképesség és utána erőtréning, vagyis először futás, utána súlyzózás. Utóégetés tényező: Míg a szervezet a tréning közben szénhidrátot éget, a pihenőfázisban, amikor a szívfrekvencia még magas, a saját zsírtartalékából vesz energiát. Az ideális program: 40 perc állóképesség, 20 perc erőnléti tréning. Hetente háromszor, egy-egy nap szünettel. Heti 5 alkalomnál többet semmiképpen ne edzzünk! A szervezetnek regenerálódásra is szüksége van! A legjobb állóképesség sportok zsírégetés szerinti sorrendben: 1. görkorcsolyázás, gyaloglás, úszás, evezés, 2. kerékpározás, futás, aerobik, kirándulás, 3. tánc, golf,



Tévhitek és valóság - folyt. Köv. A zsírból elsősorban zsír lesz. a szervezetnek zsírokra is szüksége van ahhoz, hogy karcsú maradjon, izmokat építsen. Zsírok nélkül lusta maradna, és nem tudna annyit teljesíteni. A mennyiségen és a minőségen van a hangsúly! A tisztán fehérjetáplálkozás karcsúsít. Hibás és egészségtelen. Szénhidrátokra, mint amilyen a tészta és a burgonya is szükség van. Miért? Mert ha tartósan nem jut hozzá a szervezet, akkor fellázad, leesik az inzulin termelés, aminek éhségroham a következménye. Napközben dúskálni, este knaeckebrot. A sok kalóriát nem lehet visszacsinálni, de időnként jót tesz, ha a vacsoráról teljesen lemondunk. Figyeljünk arra, hogy napközben a szervezet egyenletesen kapjon tüzelőanyagot élelmiszer formájában.


7 "Fogyó" tipp


1. Csak akkor egyen, ha valóban éhes(-kezd lenni), de azt ne várja meg, hogy farkaséhes legyen! Ha csak "nassolna", igyon meg helyette egy pohár vizet! 2. Soha ne "kapjon be egy pár falatot" állva! ??gy mindig észrevétlenül többet eszik az ember, méghozzá azzal a félrevezető érzéssel, hogy valójában egész nap nem is evett semmit! Mindig ülve, terített asztalnál, komótosan étkezzen! 3. Képzelje el, hogy tükör előtt ül. Ez segít abban, hogy lassabban egyen. 4. Ne egye meg a " maradékot"! Bármilyen kevés van is a tányérján, ha jóllakott, a maradékot tegye el a hűtőszekrénybe! Valamivel kipótolva legközelebb új fogás lesz. 5. Soha ne unjon rá egy ételre! Minden héten lepje meg magát valami újdonsággal, pl. egy egzotikus gyümölccsel vagy zöldséggel, próbáljon ki új ételrecepteket! 6. Képzelje azt, hogy minden hízlaló étel - csokoládé, zsíros húsok, sütemények - azonnal a csípőjére rakódik háj formájában! ??gy biztosan kevesebbet fog enni belőlük! 7. Úgy állítsa össze étrendjét, hogy ne éhezzen! Megtöltik a gyomrot, de kevés kalóriát, sok rostanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak főleg a zöldségek, nyersen, főzve vagy sütve. Igen változatosan készíthetünk ételeket pl. padlizsán, sárgarépa, alma, póréhagyma, zöldpaprika, gomba, lila hagyma, cukkini stb. felhasználásával. Tegyük ínycsiklandóvá ételünket finom füszerekkel ( bazsalikom, kakukkfű, oregano, különféle grillkeverékek), grillezhetünk rá egy kis parmezánt vagy mozzarellát, adhatunk hozzá fetát. ??gy végre nyugodt lelkiismerettel jóllakhat!





Tudta Ön, hogy… ?

… gyakran maguk a szülők nevelik gyermekeiket nagyevőkké !

…még egy falatot a papa kedvéért…!

Amerikai táplálkozáskutatók vizsgálatai szerint mi magunk tanítjuk meg gyermekeinket arra, hogy a szükségletüknél többet egyenek. Ez vezet aztán a felnőttkori rossz táplálkozási szokásokhoz és a túlsúlyhoz. A kísérletek azt bizonyították, hogy 3 éves és annál kisebb korban, ha a gyerek elé jóval több ételt tettek mint az igénye, akkor is csak annyit evett meg amennyi a szükséglete, a többit pedig meghagyta. 3 és fél - 5 éves kor után a gyerekek átlagban 72 kalóriával többet ettek a szükségletüknél, ha nagyobb adaggal kínálták őket. Ez azt mutatja, hogy a gyerekekben működik egy természetes ösztön amely szabályozza a táplálékbevitelt, de kb. 5 éves korára a gyerek megtanulja, hogy figyelmen kívül hagyja a természet jelzését, és más utasítást kövessen.

Ez pedig az az üzenet a szülők és a társadalom részéről, hogy "minél több, annál jobb!".

A szervezet jelez, csak figyelnünk kell rá - felnőtt korban is!

...a zsírsejtek száma gyerekkorban szaporodik, felnőtt korban ezek a zsírsejtek híznak meg, vagy fogynak le. Könnyebb dolga van tehát annak, aki gyerekkorában kevesebb zsírsejtet “spájzolt be??!

..mind édesség evéskor, mind testedzéskor “ boldogság – hormon?? szabadul fel!

Dühös vagy? Evés helyett inkább sétálj!

Megbántott a kedvesed? Igazságtalan volt a főnököd? Kiborított a gyerek? Csak ne evéssel vigasztald magad! A legjobb módszer hogy levezesd a feszültséget, a negatív indulatokat, a dühöt, hogy húzz edzőcipőt és ha esik, ha fúj, indulj és nagyon erőteljes tempóban gyalogolj 30 -60 percet. Hiszen a negatív érzelmek megbénítják a lelket, sőt idővel a test is megbetegszik. Megnyugodva, tiszta fejjel már te is másképp tudsz közeledni a problémához. A mai nőknek minden egyes nap nehéz feladatokat tartogat. Ha - haragtól függetlenül is - magadra szánod ezt a napi 1 órát, ezzel Te is - és környezeted is - nyer egy kiegyensúlyozott, fitt hölgyet! Az evés csak pillanatnyilag vigasztal, aztán jön a bűntudat és a kűzdelem a kilókkal!

Készítette: JHPmultimedia